Kulturarvsdagen 2017


Några bilder från dagen

Döttrarna Emily (v) och Siri (h) är stolta när pappa Michael Weber provar en tungdykarhjälm i Dyktankhuset

En förtjust Zsofia Makkay testar enmansubåten Doppingen

 

Svensk Dykerihistorisk förening, SDHF, deltar i Kulturarvsdagen söndagen den 10 september 2017.

 

Årets tema är ”Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter”.

Vi håller öppet vårt museum i Dyktankhuset på Djurgården med guider som visar hur vår vattenmiljö erövrats av militära dykare, yrkesdykare och sportdykare.

Söndagen den 10 september kl 10.00 – 16.00

Djurgårdsvägen 36 B, Stockholm

Välkomna!

 

Kulturarvsdagen – Dyktankhuset lockade många besökare

Årets kulturarvsdag ägde rum den 10 september. Självklart hölls Dyktankhuset öppet för allmänheten och inte mindre än sex SDHF-guider ställde upp och mötte 167 besökare varav 13 barn från när och fjärran. Hela 22 nationaliteter representerades. Vetgirigheten bland besökarna var stor och guiderna fick många frågor.

Besökarna utgjorde en blandning av såväl civila som militära dykare och sportdykare, både sådana som tidigare dykt men inte längre är aktiva och sådana som aldrig provat att dyka. Många föremål i Dyktankhuset fångade besökarnas intresse. Särskilt kan nämnas fascinationen över de äldre tungdykarutrustningarna och deras funktion, men även att man lyckats få ihop så stor del av dykeriets historia.

Glädjen bland besökarna över att åter få se den typ av utrustning som man själv dykt med en gång i tiden gick inte heller att ta miste på.

De yngsta besökarnas favorit tycktes vara ubåten Doppingen, som kan ta en person ner till 100 m djup. Flera ville gärna testa hur det är att vara i båten bland alla rattar och spakar. Efteråt var SDHFs guider rörande eniga om att Kulturarvsdagen 2017 bjudit på många trevliga möten med intressanta diskussioner.

Kent Forsén